Tolerancia znova zvíťazila, moskovský súd označil pracovné ponuky „iba pre Slovanov“ za extrémizmus

Moskovský súd zakázal používať v inzerátoch ponúkajúcich prácu formuláciu „len pre Slovanov“, pričom táto bola uznaná rovno za extrémistickú propagandu. Okrem toho, že by bolo zaujímavé poznať národnosť „ruského“ sudcu, ktorý toto nariadenie vydal, pozoruhodné je aj to, že podanie na súd neiniciovali nejaké slniečkárske organizácie, ale moskovská prokuratúra a teda zamestnanci štátu, ktorý sa v istých kruhoch považuje za pilier, či doslova avantgardu odporu voči multikulturalizmu.

Ponuky „len pre Slovanov“ sa začali objavovať na ruskej sociálnej sieti VKontakte, pričom sa týkali hlavne pracovných pozícií v stavebníctve, alebo tam, kde treba nejakú formu kvalifikácie. Migranti prichádzajúci zo susedných (moslimských) krajín sa vo všeobecnosti stávajú pre ruskú spoločnosť príliš „toxickými“, ale keďže podľa vyjadrenia samotného Vladimíra Vladimíroviča Putina je multikulturalizmus najväčšou silou Ruského impéria a tí, ktorí to nevidia sú idioti, ruské úrady tieto problémy ignorujú a zametajú pod koberec.

Zamestnávatelia sa toto nariadenie snažia obísť používaním slovného spojenia „slovanský vzhľad nutný“, ale keďže sa očakáva, že prokuratúra bude v rámci denacifikácie pracovného trhu vykonávať kontroly s cieľom vylúčiť akékoľvek prejavy diskriminácie na základe národnosti, je otázne, aké dlhé trvanie bude toto opatrenie mať.

Je však možné, že takéto praktiky odstráni samotná ekonomická realita. V dôsledku strát vo vojne s Ukrajinou chýbajú Rusku pracovné sily, čo sa Ruský štát snaží riešiť dovozom inžinierov a doktorov z afrických krajín. Ak budú zamestnávatelia trvať na „slovanskom vzhľade“ svojich zamestnancov, nebudú si mať časom z multikultúrnej masy zamestnancov posilňujúcich silu Ruského impéria, koho vybrať.

Ondrej Figuli