Takmer polovica migrantov v Rusku nechce žiť podľa ruských zákonov

Podľa anonymného prieskumu Federálnej agentúry pre národnosti (FADN/ФАДН), viac ako polovica migrantov v Rusku nechce žiť podľa ruských zákonov, ale podľa práva šária, ktorú oproti ruským svetským zákonom uprednostňuje viac ako 43 percent opýtaných. Pre agentúru Lenta.ru
to uviedol riaditeľ FADN Igor Barinov.

Približne rovnaký počet – 44 percent – by chcelo žiť podľa pravidiel zavedených v ich domovskej krajine a ignorovať zavedený spoločenský poriadok v Rusku. Zároveň je takmer štvrtina účastníkov prieskumu pripravená brániť svoje právo žiť podľa práva šária formou protestov a iných pouličných akcií.

Podľa Barinova by sa na protestoch na obranu práva žiť v Rusku podľa šárie bolo ochotných zúčastniť 24 percent respondentov a 15,3 percenta opýtaných by bolo ochotných uchýliť sa k nelegálnym, či násilným prostriedkom.

Aj keď sa proruské mainstreamové médiá snažia Rusko vykresliť ako krajinu, ktorá má svoju moslimskú menšinu zvládnutú, nie je to tak. Samotný Barinov uviedol, že FADN musela pre prišelcov pripraviť adaptačný kurz, ktorý sa okrem pracovného práva pre imigrantov venuje hlavne normám správania sa v ruskej spoločnosti. Je otázne, čo si z tohto kurzu moslimskí imigranti odnesú, pričom podľa Barinova ani samotné ruské úrady netušia, kto a za akým účelom do Ruska vôbec prichádza.

Podľa Barinova, ktorý je okrem iného vyslúžilý dôstojník ruskej tajnej služby FSB, krajiny ich pôvodu, ako Tadžikistan, či Uzbekistan proti moslimskému extrémizmu bojujú, ale v Rusku majú títo extrémisti zelenú. Do krajiny prichádzajú vo veľkých počtoch práve preto, lebo ich ruské úrady nechávajú na pokoji, pričom tento fenomén môže do budúcnosti (pri zohľadnení populačných kriviek moslimského a nemoslimského obyvateľstva) znamenať reálne ohrozenie štátneho zriadenia Ruskej federácie.

Ondrej Figuli