Protestuj proti mešite, zapálime Ti kostol

Vzhľadom na to, že Moskva, hlavné mesto tretieho Ríma, poslednej bašty kresťanstva a konzervatívnych hodnôt, potrebuje urgentne riešiť náboženské potreby svojej viac ako dvojmiliónovej moslimskej populácie, padlo rozhodnutie postaviť ďalšiu mešitu. Plánovaná mešita mala byť najväčšou v Rusku a svojou kapacitou 60 000 veriacich mala dokonca predčiť katedrálu Krista Spasiteľa, čo je najväčší pravoslávny kostol na svete.

Mešita mala byť postavená blízko moskovského Svätého jazera, ktoré kresťanská časť moskovskej populácie považuje za posvätné a kde sa okrem iného každoročne konajú náboženské procesie. Miestne obyvateľstvo preto spustilo petičnú akciu a protesty proti výstavbe, čo okrem iného vyvolalo ostrú reakciu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, ktorý protestujúcich vyzval, aby radšej šli brániť svoju vlasť na ukrajinský front. Zároveň dodal, že tak, ako jeho bojovníci bojujú (sic!) na Ukrajine, pôjdu aj do konfrontácie s protestujúcimi.

Aj napriek tomu, že sa štátna pravoslávna cirkev odmietla otvorene postaviť na stranu protestujúcich a jej hovorca sa pre médiá vyjadril, že vo svojej podstate proti stavbe mešity na tomto mieste nemajú námietky, mesto sa rozhodlo stavbu pozastaviť a ponúklo alternatívne lokality pre jej výstavbu.

Toto rozhodnutie sa však ani v krajine, ktorá vraj svojich moslimov drží pevne na uzde, nezaobišlo bez následkov, a tak v tatárskom Nižnekamsku vyznávači toho najmierumilovnejšieho náboženstva na svete zapálili kresťanský kostol.