Moslimský škótsky premiér vyzval na prijatie (všetkých) palestínskych utečencov

Škótsky premiér pakistanského pôvodu Humza Yousaf ponúkol azyl všetkým Palestínčanom, ktorí v dôsledku bojov v Gaze stratili svoje domovy a sú nútení sa vysťahovať. Podľa Yousafa sú Palestínčania hrdý národ, z ktorých mnohí nechcú Gazu opustiť, ale v dôsledku posledných udalostí je potrebné pre nich vytvoriť „celosvetovú utečeneckú schému“. Čo presne pod týmto pojmom škótsky premiér myslel nie je známe, avšak skúsenosť naznačuje, že by pravdepodobne išlo o (povinný) prerozdeľovací mechanizmus, pričom Yousafova ambícia je stáť v čele tejto iniciatívy a Škótsko bude podľa neho prvou krajinou, ktorá týmto utečencom poskytne azyl.

In the past, people in Scotland and across the UK have opened our hearts and our homes.

Scotland is ready to play her part.

To be the first country in the UK to offer safety and sanctuary to the people of Gaza.

To treat the injured men, women and children, where we can. pic.twitter.com/VMvszfZD4U

— Humza Yousaf (@HumzaYousaf) October 17, 2023

Yousafovu snahu však nemožno vnímať ako čistý altruizmus. Ako sám priznal, jeho svokrovci sa nachádzajú v Gaze na návšteve svojho syna a jeho štyroch detí a hoci sú zatiaľ v poriadku, dochádza im voda a ďalšie potreby.

Prijatie palestínskych utečencov môže mať aj ďalší rozmer. Škótsky premiér sa svojho času vyjadril, že v Škótsku je príliš veľa bielych ľudí, resp. príliš veľa bielych je v úradoch, ktoré majú rozhodovacie právomoci. Pravdepodobne z tohto dôvodu chce teda do krajiny ktorej je premiérom dotiahnuť čo najviac ľudí z tretieho sveta, aby zvýšil počet možných nebielych kandidátov na tieto pozície a pravdepodobne aj preto, aby mu nehostinné Škótsko aspoň skladbou obyvateľstva pripomínalo jeho skoro rodný Pakistan.

Ondrej Figuli