Rusko: Islamský muftí kandiduje za ruského prezidenta

Koncom decembra 2023 bol na zoznam potenciálnych prezidentských kandidátov nominovaný moskovský muftí Anar Ramazanov. Pomerne známa osoba nielen v kruhoch moslimov, ale aj všetkých migrantov, pretože okrem iného sa Ramazanov preslávil radikálnymi výzvami, aby moslimovia kupovali iba od iných moslimov, čo by v podstate znamenalo paralelnú moslimskú spoločnosť. Nomináciu Ramazanovi zabezpečila ruská strana Všeruský ľudový zväz, ktorú riadi vplyvná moslimská diaspóra.

V súčasnej situácii je viac ako nepravdepodobné, aby tento kandidát dosiahol nejaký relevantný výsledok a jeho kandidatúra ani nemusí byť schválená. Ale už len samotný fakt, že sa v krajine, ktorá má byť hrádzou proti moslimskej invázii a ktorej médiá v podobných prípadoch nenechajú na Západe suchú nitku, takéto niečo vôbec udialo, je na pováženie.

Aj napriek obrazu, ktorý vykresľujú prokremeľské mainstreamové médiá, moslimské kruhy získali v Rusku taký vplyv, že môžu bez strachu nominovať svojich ľudí do najvyšších politických funkcií. Samozrejme, teraz voľby nevyhrajú, ale pre moslimov hrá čas – kto zaručí, že o 10 – 15 rokov nebudú mať moslimovia v krajine prevahu? Vladimír Putin sa tento stav snažil riešiť inváziou na Ukrajinu, čím by získal niekoľko desiatok miliónov bielych ľudí, ktorými by mohol vystužiť svoje chradnúce a plazivo sa islamizujúce impérium, ale to mu nevyšlo, a preto sa nateraz aspoň uspokojil s kradnutím ukrajinských detí, ktoré pod zámienkou ochrany proti vojne posiela do všetkých kútov Ruska.

Hoci si to slovenskí rusofili odmietajú priznať, v Rusku prebiehajú procesy „tichej“ islamizácie. Čím viac je migrantov, tým viac je vzdelávacích inštitúcií pre moslimov, tým hlbšie preniká náboženstvo a miestne diaspóry rozširujú svoje možnosti.

Tento proces neprebieha otvorene, ale stačí sa pozrieť na počty imigrantov z moslimskej Strednej Ázie, alebo sa prejsť po Moskve či Petrohrade, keď do ulíc vychádzajú státisíce moslimov, aby sa zúčastnili osláv Íd al-Adhá. Ale zas, podľa Vladimíra Putina je multikulturalizmus silou Ruska, a tak je vlastne všetko v tom najlepšom poriadku.

Ondrej Figuli