Nové jedlo pre Rusov: vláda povolila výrobu múky z muchy čiernej, či spracovanie jej vajíčok

Nariadenie vlády Ruskej federácie číslo2761-r rozširuje zoznam poľnohospodárskych výrobkov, ktorých výrobcovia sa môžu uchádzať o štátnu podporu poskytovanú v rámci štátneho programu rozvoja poľnohospodárstva. Na základe tohto nariadenia bude tak ruský štát podporovať výrobu hrubej a jemnej múky z muchy čiernej, tukov, peliet a kaše z jej lariev, ako aj spracovanie jej vajíčok.

Tento krok v štýle Svetového ekonomického fóra (WEF), však nie je prekvapivý. Už v roku 2022 podpredseda vlády a minister priemyslu a obchodu Denis Manturov na výstave Innofood v Soči vyskúšal „alternatívne“ mäso vyrobené z lariev, ktoré podľa jeho slov od skutočného mäsa nebolo možné rozoznať. Podľa neho bude treba iba trošku popracovať s mentalitou obyvateľstva a „ľudia sa prispôsobia všetkému, aj takýmto veciam“, pričom samozrejme „musíme tieto smery zo strany štátu podporovať“.

Ruský prezident Putin tvrdí, že ruský agropriemysel prekvitá, úrody sú rekordné a potravinová bezpečnosť krajiny je zabezpečená. Je preto otázkou, prečo európske prokremeľské mainstreamové médiá pretláčanie hmyzu do každodenného jedálnička kritizujú, keďže výhody hmyzieho jedálnička očividne uznáva aj samotné Rusko.

Ondrej Figuli