Americká občianska únia žiada o právo infikovať druhých vírusom HIV

Podľa neslávne známej Americkej únie pre občianske práva ACLU je legislatíva amerického štátu Tennessee beznádejne zastaralá a rasistická, pretože tým, ktorí majú vírus HIV prikazuje, aby svojich potenciálnych sexuálnych partnerov o svojej chorobe informovali a tí tak mohli spraviť informované rozhodnutie o tom, či sa do tohto sexuálneho dobrodružstva pustiť, alebo nie. Zároveň z dobrých dôvodov týmto ľuďom zakazuje poskytovať akékoľvek sexuálne služby, resp. sa zdržiavať v priestoroch, kde sa tieto služby poskytujú, pričom za porušenie týchto zákonov hrozia prísne tresty.

Podľa ACLU sú však tieto zákony rasistické, pretože väčšina infikovaných HIV sú černosi a hispánci, a tak v mene rovnosti podala na Tennessee žalobu tvrdiac, že sú v rozpore s americkou ústavou.
ACLU v žalobe tvrdí, že infikovaní vírusom HIV sú považovaní za zdravotne postihnutých a napadnutá legislatíva je tak v rozpore s antidiskriminačnými zákonmi, ktoré zdravotne postihnutých chránia. Žalobca zároveň uvádza že legislatíva nadmerne postihuje tzv. marginalizované skupiny ako napríklad čierne ženy, či permanentne diskriminovaných príslušníkov LGBTQ+ menšiny.

Podľa tlačovej správy ACLU je diskriminácia zdravotne postihnutých v rozpore s antidiskriminačnými zákonmi a Tennessee sa pomocou tejto právnej normy vedome zameriava na ekonomicky znevýhodnených občanov, ktorí tak pri potenciálnom poskytovaní sexuálnych služieb čelia kvôli svojej chorobe zbytočne vysokým trestom. O práve ich zákazníkov nebyť nevedome nakazený vírusom HIV sa tlačová správa nezmieňuje.

Ondrej Figuli