Chicagská mestská poslankyňa vyzvala gangy, aby svoje prestrelky obmedzili na hodiny nočného pokoja

Členka chicagského mestského zastupiteľstva Maria Hadden v snahe zastaviť bujnejúcu kriminalitu vyzvala členov gangov, aby svoje pouličné prestrelky obmedzili na nočné hodiny. Jej výzva má za cieľ zvýšiť bezpečnosť náhodných okoloidúcich, ktorí sa počas denných prestreliek dostávajú do krížovej paľby a často utrpia zranenia. Obmedzenie prestreliek na čas nočného pokoja by znamenalo, že by sa tieto odohrávali v čase, keď sú ulice menej preplnené a tak sa znížilo riziko postrelenia náhodných okoloidúcich.

Kritici tento návrh označili za nebezpečný, pretože nabádanie členov gangov, aby násilie páchali len v noci, nerieši základné problémy, ako sú chudoba, nedostatočné vzdelanie a obmedzené sociálno-ekonomické príležitosti.

Okrem toho odporcovia zdôrazňujú, že prechod na streľbu v noci by mohol potenciálne viesť k ešte väčšiemu počtu úmrtí, keďže v okolí by bolo menej svedkov, ktorí by mohli poskytnúť pomoc alebo dôležité informácie orgánom činným v trestnom konaní, čo však môže byť zámerom s cieľom takto znížiť počty členov gangov v chicagských uliciach.

Ondrej Figuli