Kalifornia schválila návrh zákona, ktorý zakazuje zamestnancom zastaviť zlodejov v obchodoch

Kradnutie v kalifornských obchodoch bude zas o niečo jednoduchšie. Kalifornský senát posunul do ďalšieho čítania návrh zákona, ktorý by zakazoval zamestnancom obchodov zastaviť zlodejov.

Podľa predkladateľa zákona, demokratického senátora Davea Corteseho, má navrhovaný zákon zabrániť násiliu a ochrániť zamestnancov pred tým, aby ich zamestnávatelia nútili zasahovať voči zlodejom v obchodoch. Kalifornská asociácia maloobchodníkov na tento krok zareagovala vyhlásením, že tento zákon v podstate predstavuje pozvánku pre zlodejov aby prišli a kradli.

Po tom, čo Kalifornia zmenou zákona začala považovať krádeže do hodnoty 950 USD iba za priestupok, čím de facto zlodejom udelila beztrestnosť, sa v nej rozmohla epidémia krádeží. Tento fenomén a neschopnosť silových zložiek dosiahli také rozmery, že sa množstvo obchodov, či obchodných reťazcov rozhodlo najpostihnutejšie obchody bez náhrady zavrieť. Kalifornské úrady na boj proti
tomuto typu kriminality síce vyčlenili 267 miliónov dolárov, ale ako dokazuje posledný prípad, kedy zlodeji zastrelili ochrankára, ktorý sa im pokúsil v krádeži zabrániť, efekt takto vynaložených peňazí je mizivý.

Ondrej Figuli