Ruská štátna duma varovala pred nárastom kriminality po návrate účastníkov vojny s Ukrajinou

Podľa Maxima Ivanova, poslanca Ruskej štátnej dumy, by malo Rusko v súvislosti s návratom účastníkov vojny na Ukrajine očakávať výrazné zvýšenie kriminality.

„Teraz sa niekde možno zvýši miera kriminality. Ľudia sa vracajú z SVO – špeciálnej vojenskej operácie. Niektorí si už napríklad odsedeli trest. Niektorí z nich sú na ceste nápravy a niektorí nie,“ uviedol Ivanov pre ruský portál 74.ru.

Veteráni vojny na Ukrajine však medzitým pravidelne plnia čiernu kroniku, pričom ich obeťami sa stalo najmenej 30 ľudí, pričom od začiatku októbra 2023 ich bolo zabitých 27. A 19 obetí majú na svedomí bývalí žoldnieri súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner, ktorí boli naverbovaní v ázijských častiach Ruska. Ďalšími známymi prípadmi sú vražda matky s viacerými deťmi v Primorskom kraji, či vražda dôchodcu vo Sverdlovskej oblasti a otca bývalého policajta v Novokubyševsku.

Vojna na Ukrajine pomohla niektorým z najhorších ruských zločincov dostať sa na slobodu. Patrí medzi nich aj Sergej Chadžikurbanov, ktorý stál za vraždou novinárky Novej Gazety Anny Politkovskej; Alexander Jenalejev, vodca gangu Trassovikov, ktorý zabíjal a okrádal kamionistov (je už mŕtvy), a jeho komplic Sergej Zuzlev (v rehabilitácii); a obyvateľ Kemerova Vladislav Kanyus, ktorý dostal 17 rokov za brutálnu vraždu študentky Viery Pechtelevovej.

Ruský prezident Vladimír Putin však uviedol, že v praxi posielania odsúdených na vojnu nevidí nič deštruktívne. „Chcem povedať, že všetci sme ľudia, každý môže urobiť nejaké chyby, oni ich kedysi urobili, ale položili svoje životy za svoju vlasť a naplno sa vykúpili,“ povedala hlava štátu.

Putin pripustil, že omilostení odsúdenci, ktorí sa vrátili na slobodu, môžu recidivovať. Ale „taký je život, tu sa nedá nič robiť, ten nám diktuje svoje tvrdé zákony,“ povedal pričom takéto prípady označil za zriedkavé.

Ondrej Figuli