Čečenský vodca Ramzan Kadyrov dostal ocenenie za rozvoj jadrovej fyziky

Ramzan Kadyrov, vodca Čečenska, dostal Kurčatovovu medailu za svoj prínos k rozvoju jadrovej fyziky, pričom tí, ktorí štúdiu tejto oblasti zasvätili celý svoj život, nemali tentokrát proti nemu ani tú najmenšiu šancu.

Kadyrovove rozsiahle znalosti zrejme vyšli najavo počas náhodného rozhovoru s jeho kamarátom, ktorým nie je nikto iný ako samotný ruský prezident Vladimír Putin. Putina Kadyrovove poznatky o svete atómov a molekúl natoľko zaujali, že ich okamžite posunul svojim ľuďom, ktorí nemohli inak ako uznať Kadyrovovu genialitu.

Buďme úprimní. Keď si spomeniete na čečenského vodcu, prvá vec, ktorá vám napadne, asi nebude jadrová fyzika. Ale to len preto, že ste sa s Kadyrovom nerozprávali tak hlboko ako Putin. Tento muž je studnicou vedeckých znalostí a bol najvyšší čas, aby sa mu za to dostalo náležitého uznania.

Neprajníci a závistlivci budú udelenie tohto ocenenia spochybňovať. Koniec koncov, Kadyrov nemá žiadne formálne vzdelanie v oblasti jadrovej fyziky a jeho hlavným prínosom v tejto oblasti je zrejme jeho dôverný vzťah s Putinom. Ale hej, kto potrebuje titul, keď má priateľov na vysokých miestach?

Iste, niekto by mohol namietať, že Kadyrovov štýl vedenia je prinajlepšom pochybný a jeho Tiktokoví bojovníci na Ukrajine spektakulárne zlyhali. Nezameriavajme sa však na to negatívne, pretože je nad slnko jasné, že jeho poznatky o svete jadrovej fyziky sú oveľa dôležitejšie ako čokoľvek iné.

Gratulujeme teda Ramzanovi Kadyrovovi k tejto zaslúženej pocte. Netrpezlivo sa tešíme na jeho budúce príspevky vedeckej komunite, ktoré budú určite rovnako prelomové a posunú ľudstvo výrazne dopredu.

Ondrej Figuli