Vo Vancouveri otvorili obchod predávajúci heroín, pervitín a kokaín

Je známe, že Kanada má jedny z najliberálnejších protidrogových zákonov na svete, avšak otvorenie obchodu vo Vancouveri, v ktorom sa bude predávať heroín, pervitín a kokaín, bolo pravdepodobne pre mnohých šokom. Majiteľom obchodu je Jerry Martin, 51-ročný muž, ktorý bol v minulosti odsúdený za predaj marihuany a ktorý podľa svojich slov začal s drogami už ako štrnásťročný.

Kanadská provincia Britská Kolumbia v ktorej sa Vancouver nachádza, síce nedávno spustila trojročný projekt dekriminalizácie drog v rámci ktorého je držba malého množstva drog (do 2,5 gramu) povolená, ale ich predaj stále ostáva nezákonný. Martin však trvá na tom, že nie je kriminálnik, pretože predajom kvalitných drog, vďaka ktorým by sa mali znížiť škody spôsobené ich užívaním, poskytuje cennú službu verejnosti.

V obchode si jeden zákazník bude môcť kúpiť maximálne 2,5 gramu konkrétnej drogy a to hlavne preto, lebo toto množstvo je možné držať bez trestnoprávnych následkov. Za svoj tovar Martin plánuje účtovať ceny podobné tým na ulici a pre tých, ktorí by boli príliš nadrogovaní na to, aby do jeho obchodu prišli po svojich, založil jeho internetovú verziu.

Martinovi síce hrozia problémy so zákonom, ale spolu so svojím právnikom Paulom Lewinom je pripravený podať ústavnú sťažnosť a argumentovať tým, že poskytovaním čistých a bezpečných dodávok tvrdých drog zachraňuje životy.

Aj napriek tomu, že ním predávané drogy sú v Kanade stále nelegálne, Martin je presvedčený o legálnosti svojho podnikania, pričom v prípade opletačiek so zákonom plánuje podať ústavnú sťažnosť s argumentom, že poskytovaním čistých a bezpečných drog zachraňuje životy. Či táto argumentácia na súde obstojí, sa ešte len uvidí, ale čase písania tohto článku ostáva obchod otvorený a Martin naďalej predáva drogy všetkým tým, ktorí majú o ne záujem.

Ondrej Figuli