F1 Grand Prix Austrália: v rámci boja proti mizogýnii zakázala sporo odeté hostesky a nahradila ich mužmi v ženských šatách, tzv. „drag queens“

V rámci snahy o rozmanitosť a inklúziu sa organizátori F1 Grand Prix Australia rozhodli nahradiť sporo odeté hostesky mužmi odetých do ženských šiat, tzv. „drag queens“.

Sporo odeté hostesky, ktoré sprevádzali pretekárov na štart sa v posledných rokoch dostávali pod paľbu kritiky za to, že ich prítomnosť na pretekárskej dráhe je zastaralá a podporuje rodové stereotypy. Úlohou týchto dievčat bolo stáť na štartovom rošte a držať tabuľku s menom a číslom jazdca, pričom kým niektorí považovali tieto tzv. „grid girls“ za neškodnú tradíciu, iní ju považovali za objektivizáciu žien.

V reakcii na túto kritiku sa pretekárske podujatia rozhodli úplne zrušiť účasť dievčat na štartovom rošte. Namiesto nich budú na štartovom rošte vystupovať drag queens. Toto rozhodnutie prichádza v čase, keď sa mnohé organizácie zameriavajú na podporu rozmanitosti a inkluzívnosti a to nielen na pretekoch, ale vo všetkých oblastiach života.

Oznámenie sa stretlo so zmiešanými reakciami verejnosti. Niektorí rozhodnutie ocenili a označili ho za krok správnym smerom k inkluzívnosti. Iní rozhodnutie kritizovali a tvrdili, že drag queens nie sú vhodné na pretekárske podujatia.

Rozhodnutie zakázať „grid girls“ a nahradiť ich drag queens je súčasťou väčšieho trendu v zábavnom priemysle. V posledných rokoch sme svedkami nárastu zastúpenia marginalizovaných skupín v médiách a v mnohých oblastiach zábavy, kde sa často násilne presadzuje tzv. dúhová ideológia.

—————————————