Rusko otvára svoju náruč africkým študentom

Podľa twitterového účtu ruskej ambasády v Keni bol ukrajinský rasizmus hlavným dôvodom exodu afrických študentov, ktorý nastal po ruskej invázii na Ukrajinu. Keďže týmto študentom vojna znemožnila pokračovať v štúdiu, Rusko sa rozhodlo túto neprávosť napraviť a privítalo ich na svojich univerzitách, kde im poskytuje bezplatné vzdelanie. Ambasáda zároveň uviedla, že v 21. storočí nebude (Rusko) tolerovať žiaden typ rasizmu, pričom kyjevský režim označila za rasistický a nacistický.

Ambasáda odkázala na webovú stránku, kde záujemcovia nájdu všetky informácie o štúdiu v Rusku a na otázku jedného zo záujemcov, či sa Rusko konečne vysporiadalo s príslušníkmi hnutia skinheads, ktorí v deväťdesiatych rokoch pôsobili v moskovskom metre, odpovedala jednoznačne „áno“.

O tom, či slovenskí podporovatelia Ruska zdieľajú tento postoj a inšpirovaní ruskou ústretovosťou budú žiadať vládu SR, aby na slovenských univerzitách razantne zvýšila počet bezplatne študujúcich afrických študentov, ruská ambasáda v Keni neinformovala.

Ondrej Figuli