Nedobré správy z Ruska III.

Aj keď je Arménsko členom Ruskom dominovanej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorá má chrániť územnú celistvosť členských krajín, na jeho obranu proti nečlenskému Azerbajdžanu musela prísť India. Tá s touto ťažko skúšanou krajinou uzavrela kontrakt na predaj zbraní v hodnote približne 245 miliónov dolárov. Dodávka okrem iného obsahuje salvové raketomety indickej výroby Pinaka, protitankové strely, či väčšie množstvo ďalšej munície.

https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/arming-armenia-india-to-export-missiles-rockets-and-ammunition/articleshow/94518414.cms

Rusko rozširuje svoju denacifikačnú kampaň aj na susedný Kazachstan. Ruský veľvyslanec v Kazachstane Alexej Borodavkin vyhlásil, že kazašskí radikálni nacionalisti žiadajú od kazašskej vlády neakceptovateľné požiadavky, ich rétorika je rusofóbna, a preto by ich Rusko malo v Kazachstane potlačiť. Borodavkinom vnímaná rusofóbia a kazašský nacionalizmus sa prejavuje napríklad tým, že sa v kazašských školách pri vyučovaní uprednostňuje kazašský jazyk a krajina začína využívať na dodávky kazašskej ropy do Európy azerbajdžanské ropovody, ktoré obchádzajú Rusko.

https://ru.sputnik.kz/20221202/gazovyy-soyuz-polozhenie-russkogo-yazyka-vizit-tokaeva-videointervyu-posla-rf-v-kazakhstane-29972000.html

Aby Kazachstanu nebolo smutno, do zoznamu potencionálne denacifikovateľných krajín sa dostalo aj Moldavsko. To má dlhodobo problémy s Ruskom podporovanou odštiepeneckou provinciou Podnestersko, kde sú okrem iného dislokované aj ruské „mierotvorné“ sily. Moldavsko si nedávno zvolilo prozápadnú prezidentku a okrem iného poskytuje svoj vzdušný priestor prieskumným lietadlám NATO. Toto neušlo pozornému oku Ruskej federácie a tá ústami tajomníka ruského Ministerstva zahraničných vecí Michaila Galuzina Moldavsku nediplomaticky oznámila, že táto spolupráca s NATO priamo podkopáva jeho bezpečnosť.

https://english.nv.ua/nation/new-russia-threats-against-moldova-cause-diplomatic-pushback-russia-news-50293241.html

Ondrej Figuli