Drahí priatelia,

obdobie Vianoc je výnimočné aj tým, že nám oddych od pracovných povinností dovoľuje sa viac venovať tvorbe obsahu pre projekt RECONQUISTA. My sme sa ale radšej rozhodli priložiť do ohňa v rodinnom krbe, stretávali sme sa s priateľmi a konečne prišiel aj výdych v magickom lone prírode. Dopriali sme vám to isté. Skúste nám odpustiť, že sme vás počas „sviatkov pokoja“ netorpédovali negativizmom, revolučnými výzvami a prízemným humorom, ako sa to už vo svete sociálnych sietí bezohľadne i v tento čas stalo zvykom. Náš čas prichádza s Novým rokom!

Zrekapitulujme si, čo sa nám v roku 2022 podarilo. Vydali sme 6 čísel časopisu RECONQUISTA a s jubilejným 50 číslom sme sa konečne dopracovali aj k dlho plánovanému prechodu na nový – reprezentatívnejší formát. Vzhľadom k finančnej náročnosti to bol veľký risk, no všetkým nám začínalo byť jasné, že pokiaľ neurobíme rázny krok vpred, nikdy nevyužijeme potenciál tejto myšlienky do takej miery, ako by sme chceli. Každopádne si u vás táto zmena vyslúžila zvýšenú pozornosť a naozaj množstvo kladných reakcií. Vaša spokojnosť je najväčšou satisfakciou za vynaložené úsilie a zároveň aj motiváciou ísť ďalej v ústrety ďalším prekážkam. Rozšírili sme ponuku, s Argonautom putovali na zaujímavé miesta a prišli aj zaujímavé nápady. Väčšinu z nich sa však z rôznych dôvodov nepodarilo zrealizovať a to nás jednoznačne zo všetkého mrzí najviac.

Čo očakávame od roku 2023? Mesiášov a veštcov je všade dosť, to oni vám radi všeličo prezradia. Jedno univerzálne pravidlo však platí a bude platiť vždy – všetko sa deje z nejakého dôvodu. Do veľkej miery sme sami strojcami svojho (ne)šťastia a na to by sme pri svojich rozhodnutiach mali myslieť. Nech už nás čaká čokoľvek, vedomí si svojich možností a zdokonaľovaním svojich schopností tomu dokážeme čeliť.

Čo bude v roku 2023 našou prioritou? Prežiť! Jednoducho chceme veriť, že nebudete cítiť chlad, alebo hlad, ale nutkanie si nás prečítať. Že vás bude pribúdať a že spolu dokážeme vybudovať silnú, kreatívnu a perspektívnu komunitu, v ktorej si navzájom dokážeme byť nápomocní. Ako vždy, máme ambiciózny cieľ, ale mierime vysoko, pretože malé ciele upadajúci svet okolo nás nezmenia.

Čo si želáme? Aby nás spolu bolo toľko, že sa žiaden „národný“ politik nepokúsi nás „kúpiť“. Želáme si, aby zdevalvované a vykradnuté slová ako sú národ, pospolitosť, česť, priateľstvo a viera získali opäť význam a dôležitosť. Želáme si, aby ste sa kvôli imperialistovi opitému mocou nikdy nemuseli báť o svoju identitu, strechu nad hlavou a nakoniec aj o život. A preto si želáme víťazný mier na celistvej Ukrajine!

Všetkým tým, ktorí svojim dielom priložili ruku k dielu, úprimne ďakujem. Každému z vás v mene celej redakcie želám len splnené sny a ciele, drahocenné zdravie a neúnavné šťastie! Zo všetkého najviac si ale želáme, aby ste si o 365 dní všetci mohli povedať, že uplynulý rok bol lepší ako ste dúfali a to vďaka tomu, že ste pre to urobili maximum! Dnes je viac ako do očí bijúce, že bez toho, aby sme si siahli na dno svojich možností, nič k lepšiemu nezmeníme. Vieme, že mnohí z vás to už dávno pochopili a preto si s vami túto jazdu na tigrovi užijeme!

V menej redakcie časopisu RECONQUISTA, Jozef Benedikovič