Príde Rusko denacifikovať Maďarsko? Otec maďarského prezidenta má nacistickú minulosť

Novozvolený maďarský prezident Tamás Sulyok, ktorý sa do funkcie dostal aj vďaka podpore Viktora Orbána, klamal ohľadom nacistickej minulosti svojho otca. Maďarský prezident tvrdil, že jeho otec bol v roku 1946 v neprítomnosti odsúdený na smrť za to, že ako právnik zastupoval v rozvodovom konaní manželku vysokého predstaviteľa Komunistickej strany Maďarska. Ten sa mu po skončení procesu pomstil tým, že mu strana skonfiškovala majetok a jeho otec sa musel dlhodobo skrývať na vidieku. Inými slovami, otec maďarského prezidenta bol nevinnou obeťou komunistických represálií.

Historik Lászlo Karsai sa na celý prípad pozrel znova a svoje závery publikoval v článku uverejnenom na portáli hgv.hu. Už jeho prvé zistenie ukazuje trhliny v prezidentovom tvrdení, pretože podľa dochovaných záznamov nebol v tom čase na smrť odsúdený nikto s menom prezidentovho otca. Pravdou však bolo tvrdenie, že sa prezidentov otec musel skrývať, avšak nie od roku 1946, ako tvrdí Sulyok, ale už od roku 1945. Po Sulyokovom otcovi bolo totiž vyhlásené pátranie vzhľadom na jeho pôsobenie v Maďarskej národno-socialistickej strane, ktorá sa neskôr zlúčila so Stranou šípových krížov. Prezidentovmu otcovi je rovnako pripisované autorstvo článku, v ktorom tvrdí, že každý, kto „nemá židovskú krv“ je u nás vítaný.

Maďarský prezident na tieto zistenia zareagoval tým, že si nevie predstaviť, že by jeho otec niečo také napísal, keďže si ho pamätal ako „sociálne citlivého a vlasteneckého človeka“ a odmietol sa o tejto téme ďalej baviť. Podľa jeho vyjadrenia nechce už viac diskusiami na túto tému zaťažovať maďarskú spoločnosť, pretože to bol maďarský parlament a nie jeho otec, kto ho zvolil za prezidenta.

Reconquista.sk oslovila ruskú ambasádu v Maďarsku s otázkou, či je nacistická minulosť súčasného maďarského prezidenta dostatočnou zámienkou na denacifikáciu krajiny. Do publikovania tohto článku ambasáda neposkytla odpoveď.

Ondrej Figuli