Pakistan za dva mesiace vyhostil viac ako pol milióna nelegálnych utečencov. Mimovládky záhadne mlčia…

Pakistanské úrady začali pred dvoma mesiacmi dlhotrvajúcu kampaň zameranú na cudzincov nelegálne sa zdržiavajúcich na území krajiny. Jej výsledkom je, že za uplynulých 60 dní krajinu opustilo skoro pol milióna Afgancov, ktorí v krajine žili bez platných dokladov, uviedol dočasný minister vnútra Sarfraz Bugti. Podľa neho kampaň nie je zameraná primárne na Afgancov, hoci tí tvoria drvivú väčšinu cudzincov v krajine.

Pakistan dlhodobo hostí približne 1,7 milióna Afgancov, z ktorých väčšina utiekla počas sovietskej okupácie v rokoch 1979 – 1989. Okrem toho z Afganistanu utieklo viac ako pol milióna ľudí tesne pred tým, ako sa v krajine chopil moci Taliban.

Sarfraz Bugti na piatkovej tlačovej konferencii v Islamabade uviedol, že za posledné viac ako dva mesiace sa domov vrátilo viac ako 482 000 Afgancov, pričom 90 % z nich odišlo dobrovoľne. Povedal tiež, že Pakistan sa rozhodol deportovať 10 Afgancov, ktorí boli v krajine legálne, ale vyvíjali politické aktivity.

„Do politického života v krajine sa môžu zapájať iba pakistanskí občania. Každý cudzinec, ktorý sa zapojí do akejkoľvek politickej činnosti, bude okamžite deportovaný,“ povedal.

Bugti uviedol, že v prebiehajúcej prvej fáze sa deportujú len Afganci bez dokladov, ale v určitom okamihu sa bude musieť každý afganský utečenec vrátiť domov, pretože Pakistan ich už hostí skoro 40 rokov.

Väčšina Afgancov sa ani nepokúšala získať pakistanské občianstvo, pretože dúfali, že nebudú nútení opustiť krajinu. Náhla zmena politiky krajiny okrem iného naštrbila vzťahy s afganskou vládou vedenou Talibanom, ktorá požadovala, aby im Islamabad poskytol viac času, čo Pakistan odmietol.

Ondrej Figuli