Keď sa minú bieli, treba z protičernošského rasizmu obviniť černochov

Bývalá minneapoliská riaditeľka pre rasovú rovnosť Tyeastia Greenová publikovala štrnásťstránkový dokument, v ktorom okrem iného obvinila čiernych členov mestského zastupiteľstva z protičernošského rasizmu.

Greenová v dokumente tvrdí, že ihneď po prijatí na miesto riaditeľky pre rasovú rovnosť a inklúziu bola vystavená protičernošskému rasizmu a toxickým pracovným podmienkam. Vedenie mesta jej klamalo, zavádzalo ju, sabotovalo jej prácu a vedome jej do cesty kládlo prekážky.

V dokumente Greenová dokonca načrtla diagram, ktorý popisuje jej krátke pôsobenie na tomto poste. Podľa nej sa najskôr „biele vedenie“ rozhodne najať trofejného zamestnanca z menšiny, ktorú nasleduje fáza medových týždňov. Tie sa však časom preklopia do neopodstatnených útokov na takéhoto zamestnanca, ktorý znechutený radšej podá výpoveď, pričom Greenová si podľa svojich vlastných slov prešla všetkými týmito fázami.

Obvineniu z protičernošského rasizmu sa nevyhli ani černošské členky zastupiteľstva LaTrisha Vetaw a Andrea Jenkins. Podľa Greenovej je totiž možné, aby černosi voči černochom používali takzvaný protičernošský rasizmus a na adresu oboch zastupiteľok mesta pridala obvinenie, že pre černochov pracujúcich na radnici vedome vytvorili nebezpečné a nezdravé pracovné prostredie.