Nedobré správy z Ruska II.

Putinov kremeľský nástupca i predchodca D. Medvedjev vyhlásil, že pokusy súdiť prezidenta jadrovej mocnosti na Medzinárodnom trestnom súde by mali „obludné dôsledky“ pre medzinárodné právo. Pohrozil tiež, že Rusko by na tieto akcie mohlo reagovať raketovým útokom na sídlo medzinárodného súdu.

„Sudcovia ICC sa zbytočne zanietili. Akože: Pozrite, sme statoční, nepos…li sme sa a zdvihli ruku proti najväčšej jadrovej veľmoci. Žiaľ, páni, nad všetkými sú Boh a rakety. Je celkom možné si predstaviť cielené použitie hypersonického Onyxu zo Severného mora z ruskej lode na haagsku budovu súdu. Nedá sa, žiaľ, zostreliť. A súd je len úbohá medzinárodná organizácia, a nie obyvateľstvo krajiny NATO. Vojnu preto nezačnú. Budú sa báť. A nik ho nebude ľutovať. Takže, občania sudcovia, pozorne hľaďte do neba,“ napísal Medvedev. Či bude mierotvorná denacifikačná špeciálna operácia pokračovať týmto smerom je otázne, nakoľko sa zatiaľ ani čečenskému ochrancovi Slovanov a najmä prokremeľskej úderky R. Kadyrovovi, nepodarilo uspieť s mierovým návrhom použitia menších jadrových bômb na Ukrajinskom území.

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/660928-po-zatykaci-na-putina-hrozi-medvedev-haagu-znicenim/

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/642245-kadyrov-rusko-by-malo-zvazit-pouzitie-jadrovych-zbrani-na-ukrajine/

Dolná komora ruského parlamentu schválila zákon, ktorý nariaďuje bankám, aby so štátom zdieľali biometrické údaje svojich klientov. Vláda toto nariadenie obhajuje snahou o sprístupnenie bankových služieb klientom bývajúcich v odľahlých oblastiach, resp. ľuďom so zdravotným postihnutím. V prípade uvedenia tohto nariadenia do praxe budú banky nútené posielať tieto údaje do centrálnej vládnej databázy, ktorá bola vytvorená v roku 2019 a súhlas zákazníka nebude potrebný. Do databázy majú mimo iných prístup aj silové zložky, vrátane ruskej tajnej služby FSB. Či toto nariadenie súvisí s pripravovaným spustením digitálneho rubľa naplánovaného na apríl 2023, alebo digitálneho občianskeho preukazu, kedy každý Rus bude mať svoj vlastný QR kód a digitálnu identitu, nie je známe.

https://www.russia-briefing.com/news/russia-to-pilot-the-digital-ruble-from-april-2023.html https://tass.com/science/1044074

Aj napriek tomu, že sa v roku 2020 v ruskej dume objavil návrh zákona, ktorý takéto zmeny explicitne zakazoval, ministerstvo zdravotníctva Ruskej federácie schválilo procedúru, ktorá má transgenderovým ľuďom umožniť v ich rodných listoch zmenu pohlavia. Žiadateľ nie je povinný podstúpiť žiadnu lekársku procedúru a o zmenu je podľa nových pravidiel možné požiadať aj vtedy, ak žiadateľ, či žiadateľka žije v heterosexuálnom manželstve a má deti.

https://transgenderfeed.com/2018/01/28/russia-made-legal-gender-recognition-easier-transgender-people/ https://tgeu.org/russia-outlaws-lgr/

Ondrej Figuli