Nedobré správy z Ruska

Veľký mufti Luhanskej oblasti nachádzajúcej sa pod ruskou správou Eldar Gambarov odhalil plány na vybudovanie veľkej mešity. Podľa neho luhanská moslimská komunita rokuje s vedením Luhanskej ľudovej republiky o mieste, kde by táto stavba mohla stáť, pričom začiatok stavebných prác bude možný až po ukončení ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Mešita by sa mala stať regionálnym náboženským centrom a okrem iného v nej bude aj pobočka moskovskej madrasy (islamskej náboženskej školy). S prípravami na stavbu pravdepodobne súvisí aj príprava „bataliónu“ imámov v Čečensku, ktorí majú byť čoskoro vyslaní na okupované ukrajinské územia. Viac čítajte v originálnom článku tuná:

https://t.me/wargonzo/10318

https://novorosinform.org/v-luganske-planiruyut-postroit-sobornuyu-mechet-112255.html https://t.me/wargonzo/10318

Stavba mešity v Luhansku bude pravdepodobne súčasťou širšieho trendu prudkého rastu moslimskej populácie v Rusku. Predseda Rady muftiov Ravil Gainutdin už v roku 2019 vyhlásil, že do pätnástich rokov bude okolo tretiny (30%) ruskej populácie vyznávať moslimské náboženstvo. Pritom jej podiel už dnes predstavuje približne 14 až 20 miliónov obyvateľov, čo je však len okolo 15% všetkého obyvateľstva Ruskej federácie. Zdvojnásobenie tohto počtu na temer 50 miliónov je podporovaný dvoma hlavnými faktormi, a to vysokou pôrodnosťou moslimov v Rusku a imigráciou moslimského obyvateľstva z krajín strednej Ázie. Najväčšia moslimská populácia sa nachádza v Moskve, Petrohrade a Jekaterinburgu, väčšinu obyvateľstva zas tvoria na Severnom Kaukaze a v Tatarstane.

Tieto demografické zmeny si podľa Gainutdina budú vyžadovať stavbu desiatok nových mešít, ako je aj tá v okupovanej Luhanskej oblasti, pričom ruská pravoslávna cirkev na tento vývoj pozerá s fatalizmom a rezignáciou. Dmitry Smirnov, predstaviteľ Ruskej pravoslávnej cirkvi na otázku, či je tento demografický trend možné zastaviť stručne odpovedal, že je na to už príliš neskoro. Čítajte viac tuná:

https://www.themoscowtimes.com/2019/03/05/russia-will-be-one-third-muslim-in-15-years-chief-mufti-predicts-a64706

https://govoritmoskva.ru/news/190588/

Spracoval: Ondrej Figuli