VÝZVA TELA – AKO JU ROBIŤ ZDRAVO PO CELÝ ŽIVOT?

.

Časy, keď sa výzvy hľadali len v lokálnom kolektíve medzi kamarátmi sú dávno preč. Chceli sme sa na telesnej výchove dostať do základnej zostavy školského futbalového tímu, byť najlepší v smeči na basketbale či volejbale, ako jediný prehodiť kriketkou ihrisko, predbehnúť ostatných spolužiakov v šplhu na tyči alebo urobiť školský rekord v šprinte na 100 m. Patriť medzi najlepších športovcov v škole bola väčšia prestíž, než byť medzi najlepšími na matematickej olympiáde. Neskôr sme sa predbiehali v tlakoch na lavičke a drepoch s činkou. Niekomu sa stal šport koníčkom, iní presedlali na pizzu a pivo, zvyšní hľadali zmysel v extra veľkých bicepsoch, ktoré častokrát ľahko prišli aj ľahko odišli.

.

Aby sme sa, ale dostali k veci. V dnešnej dobe internetu sa už tie VÝZVY TELA hľadajú úplne inak. Spoznávame množstvo nových športov, porovnávame si výkony na sociálnych sieťach s celým svetom, prezeráme si stovky motivačných videí s extrémnymi výkonmi, môžeme sa zapájať do šialených výziev. Výsledkom toho všetkého je častokrát nezdravá motivácia a pri tom všetkom zabúdame na budúce zdravie, miesto toho sa skôr začneme ničiť.

.

Ku každej VÝZVE TELA by sme mali pristupovať zodpovedne. Ak už si nájdete akúkoľvek formu, ktorá vám vyhovuje, ak už si nájdete akýkoľvek šport, ktorý vás osloví, nikdy nezabúdajte na HLAVNÝ FAKTOR – ZDRAVIE. Trénovať vlastné telo, tým ho udržať v dobrej kondícií a byť v pohybe až do konca, znie ako dobrý plán. Kód potom odovzdáte vlastnému synovi/dcére a oni ho tiež môžu odovzdávať ďalej a ďalej.

.

Ako, teda na to ZDRAVIE? Popri trénovaní by sme mali myslieť hlavne na 3 veci: SPRÁVNY TRÉNING, UNIVERZÁLNOSŤ a REGENERÁCIA.

.

SPRÁVNY TRÉNING – Vybrali ste si šport a chcete sa mu venovať intenzívne? Odporúčame nechať si poradiť. V ideálnom prípade kvalifikovaným trénerom, v opačnom prípade aspoň športovcom so skúsenosťami. Chcete sa športu venovať viac rekreačne? Dnes už existuje veľa článkov a videí od rôznych trénerov. Zamerať sa treba na chyby v trénovaní a vykonávanie správnych pohybov. Predídete tak nie len zraneniam ale aj neefektívnosti trénovania.

INTENZITA – Určite ste sa stretli s názorom: „Ak som po tréningu nepadol vyšťavený na zem, tak som netrénoval dostatočne.“ Je to veľký mýtus a väčšina začínajúcich športovcom si myslí, že ak netrénujú dostatočne tvrdo, tak ich tréning nemá efekt. V skutočnosti by mal tréning z väčšej časti prebiehať v miernej intenzite a zvyšok by mala dopĺňať tá maximálna. Mierna intenzita dokáže vybudovať prirodzenú vytrvalosť a regeneráciu. Potom budete schopní stále napredovať pri tej maximálnej. Existuje aj takzvaná šedá zóna. Vaša tepová frekvencia sa vie dostať na nedostatočnú intenzitu pred tou maximálnou. V tejto zóne vaše telo nevie ani regenerovať, ani vám nepomôže dlhodobo posúvať váš výkon dopredu. Výsledkom bude len únava a zlá regenerácia. V tomto smere odporúčame naštudovať si trénovanie v tréningových zónach podľa tepovej frekvencie. Na intenzitu by sme sa mali tiež pozerať ako na dlhodobý cyklus. Je prirodzené, že časom budeme chcieť trénovať viac a viac, lebo nám to naše telo dovolí. Tu to opäť netreba preháňať. Ideálne je tento celok vnímať ako ročný cyklus, ktorý ma 4 vrcholy. Ku každému vrcholu sa tréning lineárne stupňuje smerom hore a následne padá dolu, my trénujeme menej a opäť si naše telo viac oddýchne a dokáže sa pripravuje na ďalší vrchol. Tréning teda treba vykonávať v správnom pohybe a správnej intenzite.

.

UNIVERZÁLNOSŤ – Každý šport je sám o sebe jednostranným pohybom. Čo môže taký dlhodobý – jednostranný pohyb vyvolať? Vyvolať môže niečo podobné ako aj dlhodobé sedenie za počítačom – problém. Ak už sa chcete venovať prevažne jednému športu, odporúčame ho dopĺňať aj o iné športy. Obzvlášť ak ste si vybrali taký, ktorý dáva zabrať vašim kĺbom. Veľmi dôležité je posilňovanie strednej časti tela. Venujte brušným svalom, spodným a bočným chrbtovým svalom extra pozornosť. Pocítite obrovský rozdiel a odbúrať môžete veľa problémov. Z toho všetkého vyplýva posledná otázka? Aké využitie má váš šport v reálnom živote? Áno, narážame na vás, ktorí chcete byť väčší, než veľkí. Chceš chodiť na túry, pracovať manuálne bez toho, aby si fučal, keď vyjdeš po schodoch, v nevyhnutnom prípade vybehnúť so zbraňou na kopec bez toho aby si lapal po dychu a dokázal v prípade núdze preplávať rieku? Nevládzeš preto, lebo tvoje „svaly“ telo nedokáže okysličiť, lebo ich nepotrebuješ. Nauč sa plávať, bicyklovať, vyskúšaj bežať, cvič s vlastnou váhou, choď na turistiku. Vieš skákať, kotúľať sa, plaziť sa? Dokážeš si dať nohu za hlavu? Skús lyžovať, liezť, bežkovať. Trénuj sebaobranu, nauč sa zadržať dych, skús pochodovať celý deň. Buď UNIVERZÁLNY!

.

REGENERÁCIA – Je niečo čomu by ste mali venovať najväčšiu pozornosť. Častokrát jej totiž rekreační a amatérski športovci nevenujú pozornosť žiadnu. Ich vitálnosť potom prechádza rovnakým horizontom od vitality do invalidity ako u bežných homo sapiens sapiens, u ktorých je vrcholom dňa príchod z práce domov a sledovanie televíznych novín. STREČING – Pri vykonávaní pohybu sa svalové vlákna vo vašich svaloch skracujú. Z dlhodobého hľadiska sval potom nevie vykonávať celý pohyb, lebo je skrátený. Výsledkom je to, že už neviete v tréningu napredovať a v horšom prípade dochádza k zraneniam, lebo sval išiel na rámec svojho rozpnutia. Odporúčame bezprostredne po akomkoľvek tréningu zaradiť STREČING. Prečo bezprostredne? Aby ste mohli strečovať a pri tom si „nenatiahli“ / nezranili sval, ten musí byť zahriaty. Robte strečing pravidelne a dosiahnete ohromné výsledky v regenerácií a trénovaní. Ako často? Ideálne po každom tréningu minimálne 15 min. Uvidíte, že časom sa vám zapáči a budete mu venovať kľudne pol hodinu. Strečing robte kľudne každý deň. Majte len na pamäti, že strečingu predchádza zahriatie svalov a tela. Ak ste nemali tréning, dajte si najprv 15 min cardio (odporúčame napr. jumping jacky, orbitrek, stacionárny bicykel, veslovací trenažér…). Robte ho aj keď nešportujete. Vaše telo bude ohybné, flexibilné, zdravé, pocítite veľké zmeny. TERAPIA – Masáž, otužovanie, sauna. Štúdie potvrdzujú o ich pozitívnych účinkoch. Naučte sa ich aplikovať, kedy, ktorú zaradiť. V prípade otužovania začnite studenou sprchou, choďte plávať na jeseň a vydržte do zimy. Ak ste sa rozhodli ísť hneď do ľadu, nebojte sa prechladnutia, ale začnite opatrne. Prvýkrát 30 sekúnd, druhýkrát 1 minúta, pridávajte až sa dostanete na 5 minút – to je minimálna hranica, pri ktorej dochádza k metabolickému procesu posilňovania mitochondrií. Aby ste dosiahli efekt, tak otužujte ideálne 3x do týždňa. STRAVA – Pite veľa vody, vyhýbajte sa sladeným/sýteným nápojom. Neprejedajte sa – určitá forma hladu je pre telo prirodzená. Stravu majte pestrú, zaraďte dostatok vlákniny, mäso dopĺňajte zeleninou. Vyskúšajte quinou, orechy, ryby, strukoviny aj iné obilniny ako len pšenicu. Pár dní v týždni skúste bez mäsa. Jedzte fermentované potraviny, posilníte tak črevnú mikroflóru. DOPLNKY VÝŽIVY – Veľa štúdií potvrdili ich účinnosť. Odporúčame určite kĺbovú výživu, srvátkový proteín, omega 3 mastné kyseliny. Voľte overené značky. Uprednostnite prírodné pred syntetickými. Aby ste dosiahli zakaždým ich dobrý účinok, vždy ich obmieňajte aj na určité obdobie vysaďte.

.

NA ZÁVER – Každý sme iný a každému funguje/nefunguje niečo iné. Neexistuje univerzálne riešenie. Snaž sa nájsť to optimálne pre seba. Aj keď si myslíš, že by nemali pre telo existovať limity, pristupuj k tomu tak, aby si ich dokázal zdolávať celý život.

Váš Tréner