Ruské ministerstvo obrany: Kúpte si svoju vlastnú protivzdušnú obranu

Ruské ministerstvo obrany nedisponuje dostatočnými zdrojmi na to, aby bolo schopné plne ochrániť Petrohrad pred útokmi dronov, uviedol pre Parlamentný vestník predseda výboru pre obranu Štátnej dumy Andrej Kartapolov.

Kartapolov zároveň ruským spoločnostiam odporučil, aby si samy nakúpili systémy protivzdušnej obrany, keďže prostriedky ministerstva obrany sú „zamerané na krytie dôležitých štátnych a vojenských objektov“.

Druhé najväčšie ruské mesto a jeho širší región sa od začiatku roka 2024 už dvakrát stali terčom útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré zasiahli terminál spoločnosti Novatek nachádzajúci sa na pobreží Baltského mora, cez ktorý Rusko vyvážia viac ako 40% svojej ropy a ropný závod Nevsky Mazut, ktorý je situovaný priamo v meste.

„Petrohrad má štatút nášho druhého hlavného mesta, je to malá domovina nášho prezidenta – jedným slovom, mesto je pre Rusko veľmi, veľmi významné, ale uzavrieť ho „nepreniknuteľným štítom protivzdušnej obrany“ je v súčasnosti nemožné“, komentoval útoky Kartapolov. „Jedným z dôvodov je, že by sme museli kvôli tomu stiahnuť sily napríklad z Cárskeho Sela, z Vyborgu a iných historických miest a osád,“ vysvetlil poslanec.

Podľa neho je možné, že v budúcnosti sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsia zaútočiť na aj objekty kultúrneho a architektonického dedičstva v Leningradskej oblasti a nielen na priemyselné podniky.

Minulý rok Kartapolov, generálplukovník ruskej armády a bývalý veliteľ Západného vojenského okruhu, povedal, že ruské zóny protivzdušnej obrany sú spravodajským službám NATO, ako aj ukrajinskej armáde dobre známe, takže „vždy existuje medzera“, cez ktorú môžu nepriateľské drony úspešne zaútočiť.

Ondrej Figuli