Telegram – áno či nie?

Komunikátor Telegram sa medzi alternatívcami nespokojnými s cenzúrou v masmédiách stáva čoraz populárnejší. Umožňuje nielen komunikáciu, ale aj pohodlné sledovania kanálov s rôznymi informáciami. Telegram sa považuje za bezpečnú alternatívu WhatsApp-u. Ale pozor, aplikácia nechráni toľko, koľko naznačuje jej dobrá povesť!

Používatelia TG po celom svete očakávajú anonymnú a bezpečnú komunikáciu, ktorú vám nedokážu prečítať. Táto bezplatná aplikácia má 200 miliónov používateľov a je zďaleka najpopulárnejšia medzi užívateľmi hľadajúcimi kryptovanú komunikáciu. Je to aj preto, že to bol jeden z prvých end-to-end šifrovaných chatovacích programov pre mobilné telefóny. Telegram spustili v Rusku v roku 2013 bratia Pawel a Nikolai Durowovci, tí istí bratia, ktorí založili aj sociálnu sieť VKontake. Tento ,,darknet pre obyčajných ľudí“ je vďaka takzvaným „kanálom“ s až 100 000 účastníkmi zaujímavý pre opozičné hnutia. Môžete organizovať stretnutia, alebo si vymieňať alternatívne informácie. Mnohí preto túto aplikáciu používajú v telefónoch, kde ich majú neustále online. Telegram používajú aj na obídenie cenzúry Facebooku a Instagrame.

So všetkými výhodami, ktoré tento komunikátor má, by ste mali poznať aj jeho slabé stránky. Hlavným problémom Telegramu je technická implementácia šifrovania. Čo mnoho používateľov nevie, na rozdiel od iných kryptokomunikátorov, ako sú Threema alebo Signal, sa šifrovanie typu end-to-end štandardne neaktivuje. Ak to chcete urobiť, musíte najskôr kliknúť na funkciu „Spustiť tajný chat“ pre každú jednotlivú konverzáciu. Takže každý, kto si stiahne Telegram a chtiac-nechtiac si začne vymieňať správy bez toho, aby predtým „kryptoval“ chat, si myslí, že má falošný pocit bezpečnosti. A čo je dôležité, táto funkcia nie je k dispozícii ani pre skupinové chaty, takže spravidla nie sú šifrované end-to-end. Na rozdiel od väčšiny ostatných komunikátorov sú nezašifrované chaty Telegramu založené na cloudoch, takže všetky chaty sa neukladajú na príslušnom koncovom zariadení, ale v cloude. Výhodou je, že vďaka tomu je možné aplikáciu používať na viacerých zariadeniach, napríklad na mobilnom telefóne a počítači, súčasne. Ale zároveň práve v tom je problém. Prinajmenšom teoreticky môže správy čítať ktokoľvek s prístupom na server.

Túto skutočnosť môžu používať napr. aj orgány činné v trestnom konaní. Vyšetrovatelia totiž môžu sledovať používateľov telegramov jednoduchou registráciou účtu podozrivého na ich vlastnom zariadení – samozrejme so súdnym povolením. Môžu tak čítať nezašifrované správy, obrázky a videá v reálnom čase. Známy je prípad z Nemecka, kedy si malá skupina extrémistov vymieňala fantázie o násilí v presvedčení, že môže komunikovať anonymne a bezpečne a poskytli štátu a médiám príležitosť na vyvolanie strachu z údajného nacistického teroru.

Zatiaľ nie je známe, či tajné komunikácie na Telegrame boli tiež „prelomené“. Organizácia pre občianske práva Miaan pôsobiaca na Blízkom východe a renomovaná izraelská bezpečnostná spoločnosť Check Point však v súčasnosti varujú pred iránskymi hackermi, ktorým sa pomocou sofistikovanej phishingovej stratégie podarilo obísť šifrovanie tzv. ,,kryptovaných správ“. Vláda v Teheráne by mala byť schopná infikovať zariadenia malvérom už od roku 2014 a potom bez povšimnutia prevziať telegramové účty postihnutých. Podľa bezpečnostných analytikov aplikácia číta dáta zo schránky a robí snímky obrazovky. Dokonca nebolo potrebné prelomiť šifrované chaty – útočníci namiesto toho využili slabé miesto v inštalačnom protokole na vytvorenie vlastných prihlasovacích údajov Telegramu a aktiváciu aplikácie v mene obetí. To by im umožnilo tajne

Mali by ste sa vzdať Telegramu? Nie, veď zatiaľ tu neexistuje taká cenzúra, ako na Facebooku, Youtube, či Twitteri.  Aj my využívame tento kanál na informovanie o svojich aktivitách a sledujeme ďalšie zaujímavé informácie, ktoré ostatné platformy cenzurujú. Mali by ste však aplikáciu používať zodpovedne! Je ideálna na prihlásenie sa na odber dôležitých informačných kanálov, ale iba v obmedzenej miere pre chaty a – pretože ich nemožno šifrovať – je absolútne nevhodná pre skupinové chaty. Takže ak chcete napríklad vedieť, kde je najbližšie stretnutie, či turistický výlet, môžete sa to dozvedieť na Telegrame. Ak sa však chcete spolu so svojimi priateľmi zorganizovať, je lepšie zvoliť iný chatovací program na tento účel. Existujú bezpečnejšie alternatívy, ako je Signal, alebo Threema.

Na Telegrame nájdete aj nás, pridajte sa tu: t.me/reconquistask

Jozef Benedikovič

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *