Stonks hore, Masky dole r/WallStreetBets odhalili bezduchú tvár umierajúceho režimu

Najskôr príbeh Kráľa nebies. V auguste 2018 zamestnanec aeroliniek Horizon bez akýchkoľvek skúseností s pilotovaním uniesol prúdové lietadlo z letiska Sea-Tac a uskutočnil niekoľko divokých premetov so západom slnka v pozadí. Predtým, ako narazil do neobývaného ostrova v zálive Puget Sound, hodinu krúžil nad Seattlom. Zahynul pri náraze. Ale v tej hodine sa 29 ročný Richard Russell, obyčajný v každom ohľade, stal svojím spôsobom ľudový hrdina. Časť internetu, ktorú Anon (1) ako ja obývam, sledovala jeden nepravdepodobný letecký manéver za druhým, kým strhol lietadlo do zabudnutia. Bol to nehorázny čin. My sme v tom však videli niečo krásne. Niečo hlboko ľudské.

Trhliny na povrchu

Redditori (2) pred mesiacom upútali novinové titulky tým ako hnali cenu GameStop (3) akcií o viac ako 14.000% a dostali tak medvedích inštitucionálnych investorov v klasickom „short squeeze“(4). Vo vrcholnom dni narástli akcie o 40% a poslali širší trh k šialenstvu. Zapojiť sa chcel každý. Nové ,,meme stonks“ ako AMC, Nokia a Blackberry (dovtedy skôr terče posmechu) – horúce tituly možno v roku 2005, prenikli z online podzemia a vzniesli sa na vlne GameStop úspechu. Dave Portnoy z Barstool Sports podľa svojich slov investoval milión dolárov do hŕstky týchto titulov. Viacerí nasledovali. Ja som nasledoval. V stredu, 1,250 miliárd akcií AMC bolo zobchodovaných, z denného priemeru okolo 25 miliónov.

Odrazu bol každý expertom na gamma squeezy (5) a opčné obchodovanie. Progresívne účty zaplavili sieť so svojim naratívom v podobe: ,,Bieli supremacisti cielili na Židovských finančníkov“. Toto bolo ,,ďalšie obliehanie Kapitolu.“ Dávali výzvy na SEC (6), aby urobili niečo a reguloval špekulácie. Midwits (7) odsudzovali nesúlad medzi cenou akcií GameStop a finančným zdravím tejto spoločnosti. Toto je zvrátenosť trhovej dynamiky, hovorili. Krútili prstami. Toto už nie je smiešne, tvrdili. Deti, mali by ste s tým prestať. Toto je nelegálne. Môžete sa popáliť. Kvôli vám sa zrúti trh. Stratíte svoje peniaze. Škriekanie a fňukanie…

Potom sa začali objavovať aj viac sympatické príbehy. Toto je ,,súboj Dávida s Goliášom.“ ,,Pomsta“ Main Street proti Wall Street. Sedliaci ,,vyzreli na lúpeživých barónov v ich vlastnej zmanipulovanej hre“. Čiastočne mali pravdu. Pravdivé v špecifickom prípade geniálnych architektov v GameStop squeeze, pravda iba v širšom zmysle pre zvyšok z nás. V stredu – 17.2.2021 – zasvätenci na Wall Street hrali už na oboch stranách obchodovania. Dynamika pri GameStop bola neopakovateľná a nemohla sa duplikovať pri ostatných akciách, aspoň nie do rovnakých rozmerov.

Napriek tomu sme nakupovali a nakupovali. Vo štvrtok ráno aplikácia Robinhood, údajne na strane drobných obchodníkov, zablokovala všetkým možnosť kúpi (ale nie predaja) vybraných meme akcií. Podobné ,,problémy“ aj u ostatných online retail brokerov (8) umožnili dotknutým stranám pokryť svoje pozície. Napriek tomu sme našli nové spôsoby ako nakupovať ďalej a držať počas štvrtkového výpredaja, ďalej sme kupovali v piatok a stále držíme svoje pozície.

Teda aspoň niektorí z nás. Portnoy zbalil svoju pozíciu vo štvrtok so stratou 700K dolárov. ,,Papierové ruky“ dostali potom tých lepších z nás. Nie je poníženie v strate, ale v zbabelosti. Nech to posúdi čisté svedomie každého z nás.

Nevypočítava sa

Redditor s prezývkou deepfuckingvalue bol v piatok v 33 miliónovom zisku na svojej GameStop pozícii. Nepredal jedinú akciu. Mohol sa nechať vyplatiť v hociakom momente v priebehu týždňa a odkráčať slobodný a čistý na víťaznej strane najväčšej lúpeže na akciovom trhu všetkých čias. Napriek tomu pokračuje. Chce vidieť viac a až do konca. Toto je to čomu sa hovorí držať líniu.

Z tohto sa stala mantra pre meme akcionárov. Ak kúpiš tak držíš. Nie si vystrašený zastavením a ,,rekalibráciami“ dotknutých strán a zrady svojich používateľov Robinhoodom. Ak niečo, tak si len posmelený týmito snahami. Rastieš silnejší vo svojom presvedčení. Ty nepredávaš počas pätnásť minútovej zelenej paličky v novom dennom vrchole. Kúpiš ale nepredáš. Držíš líniu.

Táto organická koordinácia sa vzpiera normálnej trhovej psychológii. Trh predpokladá, že jednotlivci konajú vo svojom najlepšom záujme alebo v záujme svojich klientov. Preto boli takí rýchli, aby to označili za manipuláciu. Iba takto dokážu spracovať vzájomnú spoluprácu trhových účastníkov. Bratský duch? Nie, to musí byť podvod.

Arktické Bratstvo

Porovnanie medzi obliehaním Kapitolu 6. januára a meme akciovou brigádou na Wall Street, nemusí byť úplne chybné. Žijeme pod režimom, ktorý sa nachádza v móde úpadku. Jeho kolieska sa zadrhávajú. Vo svojich Stretnutiach Na Konci Sveta, Werner Herzog (9) zmieňuje tučniaka zmäteného z nepochopiteľného priestranstva Arktídy, ktorý sa bezcieľne potuluje niekoľko stoviek kilometrov kým sa nakoniec vyčerpá a zahynie. Amerika, znova konfrontovaná svojou históriou nepochopiteľného priestranstva nášho digitálneho prostredia cíti niečo podobné.

Pokiaľ môžem povedať, je to plán ako spohodlniť Americký ľud v tomto nepríčetnom pochode k národnému zániku s narastajúcou únavnou repetíciou po vzore chlieb a hry. IPA, lieky na predpis, porno a videohry niektorým postačujú, ale vďaka Bohu nedokázali nás nasýtiť všetkých. Hovorte spolu so mnou –  Ja nebudem jesť hmyz. Ja nebudem bývať v kapsuli. Dejom, aký nám udelili a ktorým nás inštruovali, aby sme prijali túto poníženú existenciu, si nezískali všetkých z nás.

My sa nemusíme nenávidieť. Nemusíme nenávidieť tých, alebo to, odkiaľ sme prišli. A rovnako sa máme v úmysle rešpektovať dostatočne na to, aby sme bojovali proti degenerovaným a zhubným silám, ktoré naliehajú na to aby sme verili opačne.

Tak ako mnoho iných, neprestal som sa usmievať odvtedy, ako som zadal svoje nákupné pokyny, ruka v ruke s priateľmi proti nemrkajúcej mašinérii, ktorá možno bude musieť zažmurknúť. Tento boj vytvorí množstvo chaotickej energie. Vlastne už vytvoril. Táto energia nie je moc dobre sformovaná, a zatiaľ je sotva usmerňovaná. Nie je iracionálna ale je zbrklá. Chystá sa udrieť nepredstaviteľnými smermi, ktoré môžu byť považované za opačné k svojim záujmom. Budú zatlačené späť. Občas budú porazené, potlačené, sublimované.

Ale táto energia nezanikne. Pokiaľ mašina pracuje proti záujmom ľudí, tak dlho ako sa bude pokúšať zaprieť v nich ich ľudskosť táto energia bude rásť. Obliehanie Kapitolu bolo toho príkladom. Meme stocks sú rovnako príkladom. Možno, že ďalším cieľom po Washingtone a Wall Street bude areál Harvardu. Môže to byť Silicon Valley. Možno to bude Hollywood, alebo New York Times. Možno nik nevie ako presne sa dá zvíťaziť, ale svojich nepriateľov poznáme.

Za hranou

V piatok prišiel manažér hedge fondu (10) do TV a prosil kupujúcich meme akcií, aby od toho upustili. Nenadával nám, ako to robili mnohí iní, namiesto toho sa pokúsil apelovať na naše spoločné záujmy. Jeho pointou bolo, že ak by meme akcionári uspeli v bankrotoch týchto hedge fondov, mohol by sa zrútiť trh a potom by stratili všetci, Main Street aj Wall Street. Toto bolo povedomé zdôvodnenie. Rovnako ospravedlňovali záchrany v 2008. Ak by sme nechali tieto banky zbankrotovať, hovorili, všetko by sa zrútilo.

Je to možné. A možno to v 2008 prišlo ako dobré zdôvodnenie väčšine majority. Ale za dekádu sa toho veľa zmenilo, a jednoducho už viac neexistuje žiaden ,,spoločný záujem“ medzi hedge fondmi a zvyškom z nás. Oni chcú, aby náš pochod na smrť pokračoval. My chceme žiť – aj keby aspoň na chvíľu. A tak hrozby vzájomného zničenia už možno nedokážu byť natoľko presvedčivé. Vzniká tak paradox. Ako vyhráte v hre na kura proti človeku, ktorý už bol dohnaný silami mimo svojej kontroly k zániku – alebo v inom prípade, proti človeku, ktorý sa vidí v tomto svetle? Ten, kto sa pozerá na okraj útesu a želá si to, ten kto v poslednom vznešenom momente letí k západu slnka, je upevnený vo svojom presvedčení, že to všetko stálo za to?

Dagon Filištínsky

Viac tu: https://t.me/dazbogintel

Vysvetlivky:

1 – stúpenec konšpiračných teórií šírených QAnonom

2 – užívatelia otvorenej sociálnej siete https://www.reddit.com

3 – GameStop (na burze obchodovaná pod skratkou GME) je americká spoločnosť, ktorá sa zaoberá predajom videohier a hracích konzol. V posledných rokoch bola nútená zatvoriť stovky svojich kamenných pobočiek kvôli klesajúcim tržbám a cena akcie firmy postupne klesala (z 56,53 USD v novembri 2013 na 2,56 USD v marci 2020) kvôli digitalizácii tohto odvetvia, ale aj kvôli korona kríze. Rok 2020 ukončila na cene zhruba 19 USD. Počas januára 2021 vystrelila cena akcie firmy až na 467,33 USD a mesiac uzavrela na 325 USD, čo predstavuje 1700 % nárast.

4 – Je situácia, kedy má väčšina traderov otvorenú short pozíciu a očakáva pokles trhu. V tejto situácii stačí menší neočakávaný pohyb smerom hore a ich stopky a likvidačky pôsobia ako “palivo” pre rast. Prečo? Pretože zatvorím každej short pozície sa zrealizuje opačný príkaz, čiže nákup. V konečnom dôsledku cena rastie bez toho, aby väčšina reálne nakupovala, resp. otvárala long pozície.

5 – Vyskytuje sa vtedy, keď nejaký veľký hráč na trhu, alebo väčšia skupina menších investorov nakúpi významné množstvo vzdialených OTM (out-of-the-money) call opcií na akciu. Protistrana – môže to byť market maker, investičná banka, resp. iný subjekt zvyčajne musí nakúpiť akcie týchto spoločností, aby sa zahedgoval voči riziku, pre prípad keď akcia už nebude OTM ale ITM (in-the-money). Tieto výrazné nákupy od protistrany ženú cenu akcií výrazne vyššie. Navyše je tu veľa algoritmov, ktoré nakupujú a predávajú akcie podľa ceny akcie.

6 – SEC (Securities and Exchange Commision) Federálny úrad zriadený zákonom o burzách z roku 1934, ktorý reguluje vydávanie cenných papierov na primárnom trhu a obchodovanie s cennými papiermi na sekundárnom trhu v Spojených štátoch amerických.

7 – Ľudia s priemerným IQ 105-120

8 – online sprostredkovatelia nákupu

9 – Werner Herzog je nemecký filmový režisér, scenárista, spisovateľ, herec a operný režisér. Herzog je považovaný za postavu Novej nemeckej kinematografie.

10 – je to špeciálny investičný fond, ktorý takmer nepodlieha regulácii. Ide o vysoko rizikovú investíciu, ktorá môže priniesť vysoký výnos, ale tiež vysokú stratu. Snaží sa o absolútny výnos nezávislý na všeobecnom ekonomickom vývoji a vývoji trhov.