Zlyhaný pokus o Americkú republiku rád

Vytvorenie autonómnej zóny Capitol Hill v americkom Seattli (CHAZ – Capitol Hill Autonomous zone) je ďalším v sérii zlyhaných pokusov o vytvorenie ľavicovej utópie, v tomto prípade vo forme Americkej republiky rád. Protestujúci skrývajúc sa pod pláštikom BLM za podpory lesbickej primátorky Seattlu Jenny Durkan (1) ovládli oblasť nazvanú Capitol Hill. Tá nariadila polícii (2), aby túto oblasť vo veľkosti šiestich mestských blokov v rámci ktorých sa nachádzalo 500 obytných domov urýchlene opustila a nechala ju tak napospas svojmu osudu.

Prvou vecou, ktorí milovníci inakosti otvorených hraníc a odporcovia zbraní spravili po vyhlásení CHAZ za zónu bez polície, bolo vztýčenie hraničnej bariéry (3) na ktorú postavili ozbrojené stráže (4). Tie mali dohliadať na ideologickú a náboženskú homogénnosť autonómnej zóny, pretože inakosť je síce žiadúca, ale nie na nimi spravovaných územiach. Zároveň sa im v posledných dňoch existencie zóny podarilo zabiť šestnásťročného čierneho tínedžera a jeho štrnásťročného kamaráta ťažko zraniť (5), pretože sa v bielom aute pohybovali príliš blízko betónových bariér, resp. hraničného pásma. Streľbu sa najskôr snažili ospravedlniť tým, že v aute boli bieli rasisti, ale po tom, ako sa z bielych rasistov vykľuli čierni tínedžeri, prišli s verziou, že obete strieľali smerom k CHAZu. No a keď kamerové záznamy vylúčili aj túto verziu, prišla snaha tento incident ututlať.

Ďalším krokom bolo obmedzenie, či rovno zrušenie pôsobenia médií, čo si napríklad odniesol CHAZ-u priateľsky naklonený japonský reportér Ooge Satarou (6). Ten sa vybral na autonómne územie spraviť reportáž, pričom do 15 minút sa na neho zniesol prudko progresívny, tolerantný a antirasistický dav a dosť nevyberavým spôsobom mu upravil povrch tváre (7).

Je dosť pravdepodobné, že bieli ľavicoví “intelektuáli” a ich spojenci z BLM nedávali na hodinách politológie pozor. Autonómny síce znamená nezávislý, ale aj samosprávny, čo znamená, že konkrétne územie si svoje záležitosti musí spravovať samo vlastnými silami a nie vznášať požiadavky voči zahraničiu (8).

Preto napríklad ich požiadavky na bezplatné vysokoškolské vzdelanie (9), v rámci amerického štátu Washington, ktorý bol však pre CHAZ de facto zahraničným územím, vyzneli pomerne absurdne. Nikto vedúcim predstaviteľom CHAZ predsa nebránil, aby oslovili rovnako politicky a ideologicky naladených profesorov, ktorými sa to vo vysokoškolskom systéme USA len tak hemží, aby do CHAZ-u prišli zdarma pomôcť založiť miestnu univerzitu, alebo aspoň zdarma prednášať. Je škoda, že sa tejto myšlienky nechytila nejaká vplyvná nátlaková skupina. Tá mohla týchto profesorov verejne osloviť a v prípade ich snahy sa z tejto povinnosti vykrútiť ich obviniť z rasizmu a aspoň virtuálne zlynčovať.

Ďalšou pomerne absurdnou požiadavkou, s ktorou by však taký Ku Klux Klan s nadšením súhlasil, bola žiadosť, aby “zahraničný” Seattle zamestnal čiernych doktorov a sestričky, ktorí by sa venovali len čiernym pacientom. A znova, nikto predstaviteľom CHAZ-u nebránil v tom, aby začali oslovovať čiernych absolventov lekárskych fakúlt a poskytnúť im zázemie pre vybudovanie rasovo oddelených nemocníc. Táto požiadavka síce zostala na zozname, ale po zistení, že by v tomto prípade kvalita zdravotnej starostlivosti pre čiernych rapídne klesla, sa o nej taktne prestalo hovoriť.

Už po 24 hodinách sa potvrdil postulát, že extrémna ľavica je vynikajúca v ničení a protestovaní, ale ak sa chytí správy vecí verejných, končí katastrofou. Množstvo účastníkov si vytvorenie autonómnej zóny pravdepodobne pomýlilo s letným festivalom mysliac si, že nebudú musieť robiť nič iné iba protestovať, bojovať proti rasizmu, debatovať, počúvať angažovanú hudbu a pozerať angažované filmy, tvoriť pouličné umenie vo forme grafitov a také veci ako jedlo, bezpečnosť, hygiena sa zabezpečia samé.

Realita však ukázala nedostatok pochopenia pre pokrokové myšlienky americkej ľavicovej mládeže a tak sa mladá autonómia hneď po prvom dni existencie začala potýkať s nedostatkom potravín. Tomu sa však mladí budovatelia svetlých rasových zajtrajškov postavili čelom a na sociálnych sieťach začali uverejňovať žiadosti o ich darovanie. Potraviny to však nemohli byť hocaké. Protestujúcim bolo možné darovať iba sójové mlieko, tofu, vegánsky syr, nemäsové náhrady mäsa, ovocie, sóju a podobne (10), pričom klasické procesované a vysokokalorické jedlo zo supermarketu dostalo červenú. Podobne striktné pravidlá sa uvalili aj na import oblečenia. Lokálna módna polícia zakázala darovanie oblečenia veľkých a známych značiek, pričom jeho farba bola obmedzená na hnedú (11). Žiadosti o dary sa nakoniec rozšírili v podstate na všetko. Twitter tak zaplavili výzvy na darovanie stanov, slnečných okuliarov, vody, hygienických potrieb, energetických nápojov, stoličiek, stolov a podobne (12).

CHAZ sa však pokúsil aj o potravinovú sebestačnosť. Prvým krokom bola snaha o založenie kuracej farmy a preto revolucionári požiadali súdruhov z kapitalistickej cudziny o zberač dažďovej vody, pletiva na ohradu, dreva na stĺpiky a samotné kuratá (13). Druhým dôležitým krokom k nakŕmeniu obyvateľstva bolo založenie komunitnej záhrady. To spočívalo v rozprestrení kartónov, na ktorý sa navŕšila vrstva hliny, do ktorej sa zasadili rastliny (14). Romantická predstava o komunitnej záhradke sa však rýchlo rozplynula. Mladí revolucionári z hrôzou zistili, že aj keď komunitná, ale stále záhradka sa riadila prírodnými zákonmi a úrodu nemohli zberať každý deň. A keďže na tieto aktivity spotrebovali viac kalórii, ako boli úbohé rastliny (15) vôbec schopné vyprodukovať, tak sa obyvatelia z času vybrali na lúpežné prepadnutia za hranice autonómie.

Ale ani tieto pôrodné bolesti nezabránili mladým revolucionárom začať naprávať krivdy páchané na ich čiernych spolubratoch a napĺňať heslo “každému podľa jeho potrieb”. Prvou vecou, ktorú mali bieli obyvatelia zóny spraviť bolo, ako kompenzáciu, dať jednému čiernemu spoluautonomistovi desať amerických dolárov (16). Zároveň bolo obyvateľom vysvetlené, že ak im niekto niečo ukradol, tak to majú považovať za tzv. neplánovaný dar autonómnej zóne, pretože tá je kolektív a jedinec, ktorý si ich vec privlastnil to spravil preto, lebo ju práve potreboval (17). V prípade, ak bol obeťou krádeže príslušník privilegovanej rasy, bolo mu vysvetlené, že táto komunita nie je o materiálnych statkoch, hlavne ak je obeť biela, pretože jej znevýhodnení (rozumej čierni) členovia majú právo si vziať veci, ktoré niekto nechá bez dozoru (18).

Leto lásky, ako založenie CHAZu nazvala demokratická primátorka Seattlu (19) sa čoskoro zmenilo na bezpečnostnú nočnú moru. Aj keď sa mainstreamové média kŕčovito snažili CHAZ vykresliť ako mierumilovné zhromaždenie ľudí, v oblasti sa okrem klasických krádeží vzletne nazvaných redistribúcia bohatstva rozmohli lúpeže, znásilnenia a streľba, ktorá vyústila v dvoch mŕtvych a štyroch postrelených. Paradoxom je, že všetky obete streľby boli čierni muži, demografická skupina, ktorá vraj najviac trpí systémovým rasizmom a ktorú mal CHAZ v úmysle chrániť. Na základe svojej čiernej pleti pokrokovo vybraná policajná šéfka Seattlu zároveň potvrdila, že keďže je CHAZ samozvaná zóna bez polície, tak si tieto problémy majú jej obyvatelia v rámci svojej autonómie vyriešiť sami (20). Toto všetko vyústilo do groteskných situácií keď napríklad jeden z obyvateľov CHAZu chcel zažalovať políciu za to, že keď bol postrelený, tak tá nereagovala dostatočne rýchlo (21), alebo sťažnosti na to, že posádka sanitky odmietla vstúpiť do CHAZu a poskytnúť pomoc jej postrelenému obyvateľovi (22). V tomto prípade je situácia o to bizardnejšia, že na počínanie posádky sanitky sa sťažoval rapper Raz Simon, ktorý sa stal hlavou, či akýmsi vojnovým lordom (23) autonómnej zóny, pričom z posádka vozidla iba rešpektovala hranice, ktoré vytýčil. Simon sa v reakcii okrem iného sťažoval na skorumpovaný (kapitalistický) systém, ale bol to práve on a jeho autonómna zóna, ktorá svojmu obyvateľovi nebola schopná zabezpečiť dostatočnú zdravotnú starostlivosť.

Slnko nad revolučnou autonómiou však začalo pomaly zapadať, mediálne pokrytie slabnúť a rozčarovaní účastníci odchádzať (24). Obviňovanie (imaginárnych) bielych rasistov problémy nevyriešilo a tak prvým krokom k náprave bolo premenovanie. Keďže autonómna zóna okrem iného znamená zodpovednosť a nutnosť kvalifikovanie spravovať územie, jej obyvatelia prišli s nápadom premenovať sa na CHOP (25), čo znamená Organizovaný/okupačný protest na Capitol Hill (Capitol Hill Organized/Occupied Protest). Týmto sa elegantne zbavili povinností, ktoré im samospráva tak nečakane priniesla a mohli stále pokračovať v tom, čo vedia najlepšie – protestoch, pričom o ostatné sa malo postarať mesto, resp. tí iní. Anglické slovo “chop” zároveň v preklade znamená odseknúť, či odťať. Tým sa protestujúci prihlásili k jakobínskej tradícií gilotín, čím chceli pravdepodobne naznačiť predstaviteľom mesta Seattle, aký osud ich v krátkej budúcnosti postretne.

Vytvorenie bezpolicajnej zóny CHAZ/CHOP bolo predstaviteľmi mesta Seattle (aspoň verejne) vnímané ako pozitívna vec, ktorá má šancu priniesť zmenu, avšak idylka medzi nimi a revolucionármi netrvala veľmi dlho. Autonomisti kriticky vnímali skutočnosť, že (zahraničné) mesto Seattle neakceptovalo, resp. neuviedlo do života ich požiadavky, okrem iného zrušenie miestneho policajného zboru. Preto s pomocou jedného z poslancov mestského zastupiteľstva vtrhlo niekoľko stoviek protestujúcich na rokovanie mestskej rady, aby starostke pripomenuli, že na svoju požiadavku nezabudli (26). No a keď sa aj napriek vágnym sľubom dlhodobo nič nedialo, zorganizovali pochod priamo pred jej domom (27). A to nemali robiť.

Pre americkú Demokratickú stranu a liberálov je ničenie majetku a násilný protest legitímnym prostriedkom politického boja (28), ale iba dovtedy, kým sa to netýka priamo ich. Preto bol protest pred niekoľkomiliónovou vilou (29) primátorky Jenny Jenny Durkan, ktorá sa nachádza v polouzavretej rezidenčnej štvrti Seattlu krok cez čiaru. Tá obratom ruky dala protestujúcim 48 hodín na vypratanie priestoru pričom tým, ktorí tak odmietli, alebo bezprizorne nevedeli kam ísť (30), pomohla polícia (31). A aby niekomu nepadla kacírska myšlienka sa do oblasti neskôr vrátiť, vydala striktný zákaz zhromažďovania sa. Napriek všetkému, vedúci predstavitelia CHAZ/CHOPu zaryto tvrdia, že tento projekt bol obrovským úspechom (32) a jeho účastníkov vyzvali, aby svoj protest preniesli na internet.

Ondrej Figuli

 

Poznámky:

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Jenny_Durkan

(2) https://www.capitolhillseattle.com/2020/06/seattle-police-chief-speaks-out-on-chaz-leaving-the-precinct-was-not-my-decision/

(3) https://twitter.com/bennyjohnson/status/1272661744708706304

(4) https://twitter.com/CapHillOccupy/status/1272010540991123456

(5) https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/29/chop-chaz-shooting-seattle-police-free-zone

(6) https://twitter.com/oogesatarou/status/1275206695904403456

(7) https://twitter.com/RT_com/status/1275383100873179142

(8) https://caphillauto.zone/index.html

(9) https://popularresistance.org/seattle-the-demands-of-collective-black-voices-at-the-chaz/

(10) https://www.barstoolsports.com/blog/2554416/antifa-is-asking-for-soy-milk-tofu-and-vegan-cheese-after-their-autonomous-zone-in-seattle-was-robbed-of-its-food

(11) https://www.thepeoplescube.com/peoples-blog/chaz-wants-donations-of-brown-shirts-t21640.html

(12) https://twitter.com/chaz_updates/status/1271458618425171968

(13)

(14) https://twitter.com/BowenXiao_/status/1272332252664356864

(15) https://twitter.com/JackPosobiec/status/1275577423455797249

(16) https://twitter.com/stillgray/status/1271839343481458691

(17) https://twitter.com/chaz_updates/status/1272202051745873920

(18) https://twitter.com/CapHillOccupy/status/1272206651882237956

 

(19) https://www.realclearpolitics.com/video/2020/06/12/https://twitter.com/jason_howerton/status/1275889670715510784seattle_mayor_durkan_chaz_has_a_block_party_atmosphere_could_turn_into_summer_of_love.html#!

(20) https://www.nationalreview.com/news/seattle-police-chief-were-not-able-to-get-to-911-calls-for-rape-robbery-in-autonomous-zone/

(21) https://twitter.com/jason_howerton/status/1275889670715510784

(22) https://twitter.com/RazSimone/status/1274541843779252229

(23) https://www.westernstandardonline.com/2020/06/inside-seattles-chaz-where-warlords-rule-and-vegan-food-is-in-short-supply/

(24) https://edition.cnn.com/2020/06/24/us/seattle-autonomous-zone-protesters-leaving/index.html

(25) https://www.q13fox.com/news/chaz-protest-zone-renamed-chop-as-seattle-leaders-promise-change

(26) https://www.foxnews.com/us/seattle-city-hall-protesters-autonomous-zone

(27) https://www.capitolhillseattle.com/2020/06/protest-march-sawant-take-defundspd-budget-fight-to-durkans-doorstep/

(28) https://www.bostonherald.com/2020/06/05/amid-demonstrations-liberal-elites-praise-violence-as-protest-tool/

(29) https://www.theurbanist.org/2020/07/01/mayor-durkan-launches-offensive-against-sawant-and-chop-after-protest-outside-her-home/

(30) https://www.kiro7.com/news/local/no-idea-whats-next-moving-out-seattles-occupied-protest-zone/FRRALGZAIBB7DKW4DQMFT3ZRR4/

(31) https://www.kiro7.com/news/local/seattle-police-clearing-chop-after-mayor-issues-emergency-order/RBYYWMGLRRHKXOQM3GENBCVNBA/

(32) https://thefederalist.com/2020/06/25/as-they-disband-chop-its-leaders-insist-their-anarchy-that-enabled-rape-and-murder-was-successful/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *