DIALÓGY s Milanom Uhríkom (časť druhá)

Sľúbená druhá časť rozhovoru s Milanom Uhríkom sa zaoberá hlavne parlamentnou politikou ĽSNS a plánmi do budúcnosti. Príjemné čítanie. 

Parlamentné voľby 2020

Do predvolebného súboja ste sa zrejme kvôli pracovnej vyťaženosti zapájali menej. To vám určite nezabránilo ich pozorne sledovať. Osobne si myslím, že politikom a médiám sa veľmi úspešne podarilo ľudí rozoštvať proti sebe a konfrontačný tón v komunikácii zvolili všetky najväčšie strany, vrátane ĽSNS. Veľa ľudí je z toho otrávených a iní hovoria o voľbe menšieho zla. Dovolím si filozofickú otázku, nemali by politici skôr bojovať za niečo, ako proti niečomu?

S filozofiou „boja za niečo“ plne súhlasím. Na druhej strane, z opozície sa len ťažko dá robiť výlučne pozitívna kampaň, pretože to by znamenalo nekritizovať vládu za jej zlyhania. Negativita v kampani je zrejme daná aj duchom doby – šokujúca zlá správa skôr zaujme a viac mobilizuje. Vidím to aj na mojom facebookovom profile – najväčšiu zdieľanosť majú kritické príspevky. O tie pozitívne a konštruktívne prejavujú ľudia menší záujem. Osobne by som si želal, aby to bolo radšej naopak.

 

Po fiasku vo voľbách do VÚC ĽSNS ku kampani pristúpila oveľa zodpovednejšie. Zároveň treba napísať, že volebné desatoro opäť kládlo väčší dôraz na pomenovanie problémov, ako na ich riešenie. ĽSNS je neustále obviňovaná z nekompetentnosti, z absencie rezortných výborov bežných v iných stranách a voliči tiež strácajú trpezlivosť s permanentnými konfliktami so zákonom, ktoré nijako neriešia ich každodenné problémy. Ako na to ĽSNS hodlá reflektovať?

Zverejnený volebný program sme prispôsobili spomínanému duchu doby. Mohli by sme publikovať aj celú knihu s našimi riešeniami a už predloženými návrhmi zákonov, ale kto by to reálne čítal? Veď väčšina ľudí dnes nemá čas, resp. chuť prelistovať ani malé noviny. Máme stranícke odborné tímy, máme riešenia a postupne ich aj predstavujeme podrobnejšie. Čo sa týka tých konfliktov so zákonom, tak na to sa snažíme dávať už väčší pozor. Niektorým konfliktom so zákonom sa však vyhnúť nedá, lebo vláda nastavuje systém a legislatívu vždy tak, aby sme mu nevyhovovali.

 

Predvolebnú kampaň ste teda už po niekoľký krát „ušili na mieru“ tomu, že ľudia nečítajú, nezaujímajú sa, nemajú čas. Nepochybne, môžeme však polemizovať o tom, do akej miery. Nebol by opačný prístup tým najlepším protiargumentom všetkým pochybovačom?

Je možné, že to v budúcnosti prehodnotíme, ja budem určite za. Kto ma pozná vie, že sa snažím vystupovať odborne.

 

Väčšina predstaviteľov ĽSNS hodnotila výsledky volieb predovšetkým ako prehru tradičných strán a názorových oponentov, čo však vo výsledku nie je problém vášho voliča. Následná frustrácia voličov z nedostatku sebareflexie a internej komunikácie vyústila napríklad v prípade niektorých funkcionárov v Bratislave, Malackách a Pezinku k abdikácii. Vnímam tento problém dlhodobo v rôznych častiach Slovenska. Ste o tom informovaný?

Áno, sledujem to pozorne a úprimne ma tieto prípady mrzia. Ak chceme niečo pozitívne zmeniť, musíme spolupracovať a vybudovať zohraný tím stoviek či dokonca tisícov aktivistov a odborníkov, z ktorých každý bude nejakým prínosom.

 

ĽSNS podľa očakávaní nie je súčasťou koalície, no avizujete tvrdú ale konštruktívnu opozičnú politiku. Bude súčasťou aj úprava obsahu a spôsobu politickej komunikácie vo vzťahu k iným stranám a médiám, keďže tradičnou rétorikou sú heslá „mediálna štvanica“ a „s fašistami sa nespolupracuje“ (čo v reále hlavne za zavretými dverami neplatí)?

Od niektorých našich politických oponentov, najmä od liberálov, nás ideologicky delí celý jeden svet. Nech by sme urobili čokoľvek, kritizovať nás budú tak či tak. Môžem hovoriť len za nás, že politikárčenie sa snažíme obmedzovať na minimum. Nemáme problém podporiť dobrý návrh bez ohľadu na to, či ho predkladá SMERák alebo liberál.

 

Oni ale majú problém podporiť vaše návrhy a to je ten kameň úrazu. Dlhujete aspoň čiastkové presadenie volebného programu vašim voličom. Bol by to veľmi presvedčivý tromf vo vašom politickom rukáve.

Presadenie volebného programu je vecou parlamentnej matematiky. A v nej máme takú silu, akú nám požičali voliči vo voľbách. Urobíme maximum, podobne ako v minulom volebnom období, keď aj vďaka našim hlasom prešlo zablokovanie Istanbulského dohovoru či zastropovanie dôchodkového veku. Nechceme byť len na okrasu.

 

Víťazstvo Matoviča vo voľbách je paradoxným víťazstvom strany s minimálnou straníckou, či komunálnou štruktúrou. Ako sa k tejto skutočnosti stavia strana kladúca naopak veľký dôraz na prácu v regiónoch?

Matovič vyhral vďaka tomu, že podľa posledných masmediálnych prieskumov mal najväčšiu šancu poraziť SMER. Veľa ľudí ho volilo len preto, aby konečne už padla skorumpovaná vláda SMERu, SNS a MOSTu-Híd. Víťazstvo Matoviča nás však od práce v regiónoch neodradí. Byť v teréne medzi ľuďmi totiž nie je panská politická veľkorysosť, je to naša politická povinnosť!

 

Budúcnosť

 

Spomedzi poslancov v ĽSNS ste na sociálnych sieťach azda najaktívnejší. Neobmedzia avizované cenzúrne praktiky vaše možnosti v tomto smere?

Je pravda, že tá cenzúra sa neustále stupňuje. V rámci možností sa proti nej snažíme bojovať, dávame si pozor na použitý slovník v príspevkoch, atď. Možno raz príde deň, keď nám opäť bezdôvodne vymažú všetky kontá. Preto sa snažíme venovať sa aj komunikácii cez iné kanály – cez tlačené noviny, cez osobný kontakt.

 

V tejto súvislosti nemožno vynechať Kulturblog, ktorý odvádza penzum práce. Neuvažujete nad užšou spoluprácou?

Rád prijmem každé ich pozvanie. Je však samozrejme primárne na nich, do akej miery chcú Kulturblog rozvíjať ako platformu pre metapolitické a metafyzické diskusie a do akej miery chcú riešiť politické problémy dňa. Držím im však palce.

 

Nedávno ste podali viacero trestných oznámení podaných pre podozrenie z korupčného jednania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ako došlo k spolupráci s pánom Žiaranom a aké sú na základe dôkazného materiálu vyhliadky na výsledok?

S pánom Žiaranom pracujeme aj na odhaľovaní ďalšej korupčnej činnosti. K spolupráci s ním ma doviedla moja asistentka, ktorá sa s ním stretla. Trestné oznámenia, ktoré sme podali, boli podľa môjho názoru maximálne opodstatnené a preukázané. Uvidíme, ako ich vyhodnotí policajný vyšetrovateľ. Boj proti najväčším finančným skupinám nikdy nie je jednoduchý a priamočiary. Ich moc je obrovská.

 

Na portály Hlavné správy sa objavili polemiky o tom, že Marián Kotleba pod veľkým tlakom v pracovnom i osobnom živote „stráca dych“. Doslova vás spomínajú ako možného nástupcu.  Budete to komentovať?

V poslednej dobe som o sebe počul už toľko rôznych „konšpirácií“, že sa nestíham čudovať, odkiaľ sa berú. Rozhodne však nie sú odo mňa. Marian Kotleba je najpopulárnejší politik v strane, o čom svedčia aj preferenčné hlasy v posledných (či presnejšie vo všetkých) voľbách. To by som „strácaním dychu“ nenazval a tým je povedané myslím všetko.

 

Viem, že ste permanentne zaneprázdnený a všetok svoj voľný čas sa snažíte tráviť s rodinou. Aké svoje záľuby ste momentálne museli upozadiť?

Nestíham cvičiť. Zvykol som chodievať do posilňovne 4-5x do týždňa. Teraz som rád, ak sa mi podarí ísť cvičiť 2-3x týždenne. Nechcem to však zanedbávať, dobrá fyzická kondícia je maximálne dôležitá. Človek má potom hneď väčší elán do života.

 

Každý v živote zažije niečo, čo mu „zmení život“. Aká životná skúsenosť z vás urobila „lepšieho človeka“?

Asi jednou z najpodstatnejších zlomových udalostí je narodenie detí. Keď je človek len sám, resp. s manželkou, tak si povie: „ja to už nejako prežijem“. Ale keď má deti či vnukov, tak sa musí správať oveľa zodpovednejšie, aby ten svet, ktorý tu po ňom zostane bol čo najkrajší.

 

Jozef Benedikovič

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *